UPPTÄCK VÄRLDEN GENOM VINLÅDORNA (publicerad i DI Weekend 31 januari 2020)

Ett sätt att upptäcka nya viner, druvor och distrikt, är att beställa blandade lådor som vinimportören själv plockat ihop. Vinlådor eller blandlådor, som de brukar kallas, finns att beställa från Systembolaget, men det gäller att veta vad de heter för att hitta. En del importörer lanserar nya lådor många gånger om året, andra bara någon gång då och då.

Fördelen är inte bara att få upp ögonen för vin du kanske annars skulle ha missat, det är också ett sätt att lära känna en vinimportör. För ofta är lådan ett sätt för dem att visa upp sig från sin starkaste sida. Som importören Wine Waves, skicklig på vad de kallar ”det andra Europa”, viner från Central- och Östeuropa, som annars är svåra att hitta. Eller Wine Rebels, specialister på en ny generation vinbönder i Sydafrika.

Om det känns jobbigt att kånka hem en hel kartong, har Systembolaget nu lovat att snart börja med hemleveranser över hela Sverige, inte bara de län där den servicen finns idag. Och en del av importörerna tar emot beställning på sina hemsidor och levererar lådorna med hjälp av egna budfirmor, vid sidan av Systembolaget. Men mycket få av dem verkar över hela landet.

Importfirman Vin & Natur släpper regelbundet nya vinlådor i Systembolagets beställningssortiment. En är Calcarius 1 (nr 77369) för 777 kronor, med tre viner på enlitersflaskor från den italienska klacken, i en betydligt lättare och saftigare stil än de flesta är vana vid därifrån. Vinet ”Orange” är gjort på druvan falanghina och med lång skalkontakt, vilket ger stor fruktighet men också en hel del struktur och kärvhet. Vinet ”Rosa” är ett rödvin på snabbt pressade negroamaro-druvor, även det med stor fruktighet som främsta kännetecken. Även ”Rosso” är gjort på samma druva men skalen har fått ligga längre med druvmusten för att släppa ifrån sig färg och smak.

En annan importfirma som också släpper vinlådor då och då är Terrific Wines. Den senaste, Terrific Wines Club Höst 2019 (nr 79253) för 900 kronor innehåller två flaskor Les Sorts Blanc 2018 från spanska Montsant med perfekt balanserad, rostad fatkaraktär; två flaskor röd Kloof Street Rouge 2017 från utmärkta, sydafrikanska producenten Mullineux; och två flaskor kryddigt, ekologiskt rödvin från Domaine la Millière i Côte du Rhône.

Importören Pompette tar emot beställningar på sin hemsida och ordnar leverans via budfirma. En av deras lådor innehåller sex viner från Olga Raffault i Chinon i Loiredalen för 1170 kronor. Brittiska Financial Times vinkrönikör Jancis Robinson har utnämnt just vinerna från Chinon till några av de mest prisvärda och oväntat lagringståliga i vinvärlden. Ett av vinerna hon talar om, finns med i lådan, Les Picasses från 2014. Det ingår också fyra mer fruktdrivna röda viner från årgång 2017. Ett tips är att dricka upp 2017:orna men lägga undan Les Picasses 2014 några år.

Samma importör, Pompette, säljer även en låda med sex olika viner, tre vita och tre röda för 1230 kronor, från producenten Jérome Arnoux i Jurabergen. Ett av de vita i den för Juraområdet så typiska lite oxiderade stilen som påminner om finosherry, ett annat vitt gjort helt utan oxidation med fullmatat med frisk frukt. Ett saftigt rött på druvan trousseau, finns också med i lådan, liksom en pinot noir med stil och elegans. Alla är lättillgängliga, men har samtidigt en egen, tydlig profil.

Wine Mechanics är ett av Sveriges mest spännande vinprojekt. De skördar druvor i Europa, kör i kyltransport till Göteborgs hamn och gör vinet där. Enstaka viner finns på Systembolaget men det går även att beställa en blandlåda, antingen hos Systembolaget – Presentlåda II (77756) för 1650 kronor – eller nätvinhandlaren Winefinder, där lådan heter Goa Buteljer från Göteborg #2 för 1896 kronor. Båda med personliga orange vinet Skinny Love på riesling, knastertorra Gimme, Gimme, Gimme Riesling från Pfalz och det kryddiga, saftiga Wine Mechanics Syrah 2018. Winefinders låda är dock ensam om Inní mer syngur hvitleysingur Syrah 2018 gjort helt utan tillsats av svavel, och smakar som att ta en stor näve helt mogna druvor och mosa in i munnen med kraft.

 Tre importörer bra på blandlådor

  •  TM Kvalitetsviner: Erbjuder kunderna att själva sätta ihop vinlådor med eget urval viner från firmans ekologiska och biodynamiska sortiment.
  • Brix: Importör med för närvarande två olika vinlådor i sortimentet, en med vin från Maconnais i södra Bourgogne och en från västra Piemonte.
  • Caviste: Trotjänaren i branschen som lanserar vinlådor någon gång i månaden från små, franska producenter.