OM VINFUSK: KAN ORITAIN, VERIVIN OCH WINEFRAUD SKYDDA OSS MOT FRAMTIDENS RUDY KURNIAWAN? (publicerad i DI Weekend 1 oktober 2021)

Den 21 september 2001 upptäcktes en torso i Themsen nära Tower Bridge i London. Den tillhörde en 5–7 år gammal pojke. Vem han var eller var han kom ifrån kunde polisen inte slå fast.

Året därpå tipsade en rättsmedicinsk geolog Londonpolisen om att göra en isotopanalys av ben från torson, som fått namnet Adam av utredarna. Eftersom människokroppen tar upp ämnen från berggrunden där vi lever via mat och dryck, går det att på så sätt lokalisera var i världen en person tillbringat sina senaste levnadsår. Genom att jämföra analyser av Adams ben med ben från andra avlidna personer på platser dit undersökningen ledde polisen, är det numera fastställt att Adam tillbringat större delen av sitt korta liv i Benin City i södra Nigeria. Trots det är fallet fortfarande olöst, och Adams identitet oklar.

Fallet ”Torso in the Thames” var en viktig inspirationskälla för grundarna av företaget Oritain i nyzeeländska Dunedin. Deras specialitet är att på vetenskaplig väg verifiera produkters ursprung, grundat på att växter och djur som vuxit upp eller befunnit sig på en plats, bär på platsens kemiska fingeravtryck.

Oritains metod används även för att avslöja matfusk. Amerikanska Consumer Brands Association har uppskattat att ungefär en tiondel av maten och drycken vi köper är förknippad med bedrägeri. Och EU beräknade 2018 att bedrägerier kostar den globala matproduktionen ungefär 300 miljarder kronor varje år.

Det finns också gott om bedrägeri i vinbranschen, flera experter uppskattar att 20 procent av vinerna på marknaden förknippas med fusk av olika slag. En av de mest kända vinskojarna var indonesiern Rudy Kurniawan, som 2014 dömdes till tio års fängelse efter att bland annat ha köpt gammalt, billigt vin från Bourgogne, bytt till etiketter från välkända egendomar och sålt av på auktion för mångmiljonbelopp. Han släpptes 2020 efter sju år i fängelset, och deporterades från USA till Indonesien tidigare i år.

Om han försökt genomföra lurendrejerierna idag, hade auktionshus, vinexperter, producenter och polis haft fler verktyg tillgängliga för att avslöja honom. Ett av dem tillhandahålls av Oritain, som samarbetar med nyzeeländska vinbönder som vill undvika att deras viner utsätts för bedrägeri. Vingårdarna skickar flaskor till företaget som med hjälp av isotopanalys dokumenterar varje vins unika fingeravtryck. Avtrycken görs tillgängliga för branschen via ett blockkedjesystem. Eftersom jordmån och mikroklimat från vingård till vingård skiljer sig, går det att ta reda på exakt vilken jordplätt vinet kommer ifrån.

En annan, besläktad metod att upptäcka vinfusk, använder mängden bly i vinet som måttstock. Eftersom vin, liksom andra grödor, tar upp en liten mängd bly från omgivningen, och blymängden inte bara skiljer sig mellan olika platser, utan minskar långsamt, går det att slå fast både var vinet kommer ifrån och när det är gjort.

En del företag fokuserar helt på att avslöja vinfusk. Brittiska Verivin använder ramanspridning för sina analyser av vin. Genom att genomlysa flaskan med laser, och sedan analysera hur fotoner i vinet sprids när de träffas av ljuset, kan företaget skapa ett optiskt fingeravtryck, unikt för varje vin, utan att ens dra ur korken.

En stor auktoritet på vinfusk, och en av dem som först uttalade misstankar mot Rudy Kurniawan, är amerikanskan Maureen Downey. Hennes företag Winefraud verkar för att minska, och allra helst helt få bort, fusk med vin. För att uppnå målsättningen utbildar de sina medlemmar i konsten att avslöja bedrägerier, och hjälper köpare och säljare att bli bättre på att skilja på autentiska och fejkade vinbuteljer.

Om Maureen Downeys arbete och de många sätten att autentisera viner verkligen lyckats minska vinfusket är svårt att avgöra. Kanske har bedragarna bara blivit smartare, och riktar in sig på flaskor som har lite lägre profil. Ta en ordentlig titt på flaskan, etiketten och korken nästa gång du korkar upp ett vin i mellanprisklassen. Smakar det verkligen som det brukar?

Producenter som tidigare utsatts för bedrägeri.

Château Latour à Pomerol 2017, Bordeaux (nr 51833) 1200 kronor. Gjort på 90 procent merlot och resten cabernet franc. Lagra ytterligare några år.

Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle Rouge 2018, Rhonedalen (nr 78611) 2349 kronor. Mycket lovande årgång av biodynamiska vinfirman Paul Jaboulets toppvin.

Château Cheval Blanc 2018, Bordeaux (nr 93801) 7789 kronor. Mäktigt vin för lång lagring gjort på merlot, cabernet franc och cabernet sauvignon