SÅ SMAKAR TYSKLANDS BÄSTA VINER FRÅN 2019 OCH 2020 (publicerad i DI Weekend 24 september 2021)

 

En del tyska vindistrikt drabbades oerhört hårt av skyfall tidigare i år, men det förändrade klimatet har också inneburit fördelar. Det är inget branschen jublar öppet över, men alla är medvetna om hur mycket lättare druvorna mognar nu jämfört med för ett par decennier år sedan. Om det gick att bortse från alltmer dramatiska väderomslag med skyfall och vårfrost, skulle nog tyska vinmakare vilja bevara klimatet som det är just nu.



Klimatet kan också vara orsaken till att tyska vinbönder har skördat så många årgångar i rad med viner av mycket god kvalitet. Sedan 2015 har toppåren radats upp, även om utmaningarna och variationerna varit stora.

2019 gjordes exceptionellt bra vin i de flesta vindistrikt. Det var torrt och mycket varmt, med så höga temperaturer att en del druvor brändes och skrumpnade i solen. Det händer ofta nuförtiden. Som tur var, kom också en del regn. De resulterade i fullmatade viner med smak av mogna druvor, och med hög, frisk syra. Sannolikt en årgång som går att lagra riktigt länge.

Men frågan är om inte 2020 är ännu godare att dricka. I varje fall just nu. Och ingenting talar emot att även 2020:orna kan ligga länge i vinkällaren.

Den första september varje år släpps toppvinerna från de 198 vinproducerande medlemmarna i organisationen VDP till försäljning. Flaskorna känns igen på förkortningen ”GG”, som står för ”grosses gewächs”, en sorts motsvarighet till vad fransmännen kallar ”grand cru”.

För att marknadsföra vinerna, arrangerar VDP en större smygprovning i Wiesbaden i slutet av augusti varje för vinkritier från världens alla hörn.

Av de 612 grosses gewächs-viner som lanserades första september i år, hälldes 430 upp i vinkriternas vinglas i Wiesbaden. Viner som görs i små volymer, i snitt 3 000 flaskor, och med priser kring 400-500 kronor. Vita viner gjorda på riesling dominerar, medan en femtedel är rödviner gjorda på pinot noir (spätburgunder) och resten på druvor som pinot gris (grauburgunder), pinot blanc (weissburgunder) och neuburger.

Efter att ha provat mig igenom ett drygt 300-tal av vinerna, står det klart att årgång 2020 är ordentligt annorlunda i stilen jämfört med året innan. 2020 är elegantare, ännu friskare men med samma tydliga fruktighet som året innan.

Årgångens karaktär är ett resultat av en växtsäsong som började ovanligt tidigt eftersom det var så varmt på våren. Sommaren var ännu varmare och mycket torr, och druvorna mognade i snabb takt. Därför skördades också druvorna tidigare än normalt.

Även röda viner gynnades av det varma klimatet, och 2020 är även en ett bra år för alla som gillar tysk pinot noir. Vinerna har samma eleganta men samtidigt generösa frukt som vitvinerna, kombinerat med hög, frisk och fräsch syra.

Att prova så mycket vin på samma gång, ger inte bara möjligheten att jämföra årgångar, utan producenter. En del har lyckats bättre än andra. Några som lyckats särskilt bra med rieslingdruvorna 2020 är Heymann-Löwenstein, Clemens Busch, van Volxem, Peter Lauer, SA Prüm, Zilliken och Nik Weis i Mosel; Robert Weil, Peter Jakob Kühn och Prinz i Rheingau; Emrich-Schönleber och Schäfer-Fröhlich i Nahe och Gunderloch, Kühling-Gilot, Gutzler och Battenfeld-Spanier i Rheinhessen.

Bland rödvinerna sticker producenter som Salwey, Stigler, Meyer-Näkel, JJ Adenauer, Jean Stodden och Bernard Huber ut.

Branschorganisationen German Wine Institute meddelar på sin hemsida att den skördade volymen druvor 2020 bara var ett snäpp ner från genomsnittet. Hur det ser ut 2021 är det ingen som vet ännu, men beroende på hur stor skörden blir, kan det vara läge att se över förrådet av tyskt vin.

Håll utkik efter ”GG”-förkortningen på flaskorna när årgång 2020 av dem snart börjar dyka upp till försäljning. Om grosses gewächs-vinerna hamnar för högt i pris, tänk på att de står för en mycket liten del av vinproduktionen. Stalltipset att kolla in årgång 2020 gäller även för andra tyska viner.

 

Tre grosses gewächs-viner

Vitt: Fritz Haag Brauneberger Juffer Riesling Trocken GG 2020, Mosel (nr 78155) 299 kronor. Honung, citrus, svartvinbärsblad och våta stenar i smaken. Att matcha med

Vitt: Schäfer-Fröhlich Stromberg Riesling GG, Nahe 2019 (nr 93675) 539 kronor. Mäktig, mycket ung smak av mosade, färska örter, gräs, våta stenar och citrusskal.

Rött: Christmann IDIG Spätburgunder GG, Pfalz 2018 (nr 92023) 590 kronor. Stor, öppen doft och smak av aromatiska, mogna bär, toner av skog med rökig avslutning.