Under pandemin har privatpersoner köpt på sig vin som kanske aldrig förr. Många som under vanliga omständigheter hade lagt pengarna på att äta och dricka på restaurang, har nu köpt vin att dricka hemma. Dessutom har en del viner som tidigare bara sålts till restauranger, blivit tillgängliga för privatkonsumenter. Aldrig förr har vinkällaren varit så folklig.
Olika experter har olika uppfattning om bästa sätt att bygga upp och underhålla vinkällaren, därför har jag bett tre svenska vinproffs berätta om sina bästa tips.
En av dem är Totte Steneby, välmeriterade sommelierer, tidigare vinansvarig på restaurang Portal i Stockholm och numera heltidsanställd expert på amerikanska vinauktionsfirman Zachys.
- Köp ett stort skåp. Du kommer köpa fler viner än du tror.
- Var inte rädd att prova nya viner, men samtidigt är det bra att köpa ganska säkra kort. För att få goda råd, lyssna på oss som kan!
- Drick inte vinerna för tidigt.
- Bäst är en källare där det alltid finns vin färdiga att dricka.
- Se vinerna som en investering.
- Tänk på vad du ska ha vinerna till redan när du köper. Varje flaska ska ha ett syfte, ett sammanhang och ett tillfälle att servera.
En annan framgångsrik sommelier är Anna Rönngren, vinklubbsansvarig hos importören Tryffelsvinet. Hon har tidigare varit lektor vid sommelierutbildningen på Örebro universitet, och vinansvarig på Winefinder och restaurang Frantzén.
- Köp helst en hel låda av varje vin eller i alla fall minst tre flaskor, aldrig bara en flaska. Med fler flaskor i källaren är det lättare att ta reda på när du själv tycker vinet mognat tillräckligt och smakar som bäst. Ett sätt är att öppna en flaska direkt vid köpet, och sedan en flaska om året för att testa hur utvecklat vinet blivit.
- Om syftet är att sälja flaskorna vidare, finns det en poäng med att köpa viner från erkänt goda årgångar. De är lättare att sälja. Om vinerna är för konsumtion, är årgången mindre viktig. Ett exempel är årgång 2017 i Bordeaux, som egentligen är mycket bra, men inte har sålt lika bra som hyllade årgången 2018.
- Lägg upp en strategi för att tillföra lika många viner till källaren som du tar ut. Om du vill dricka en flaska i veckan ska du alltså lägga ner 52 flaskor om året eller 520 flaskor på tio år.
Johan Magnusson driver vinkällaren Magnusson Fine Wine i Stockholm och är aktuell i höst med nyutgåvan av boken Konsten att bygga en vinkällare med bland annat 30 nedslag hos olika vinsamlare.
När jag talade med honom förra sommaren, i början av pandemin, var hans intryck att folk plockade ut flaskor från vinkällaren betydligt oftare än tidigare. Den utvecklingen har fortsatt. Fler viner från kundernas vinkällare korkas upp, men det fylls också på med fler flaskor än innan pandemin.
För Johan Magnusson finns framför allt två anledningarna att skaffa sig en vinkällare. För det första, för att lagra fram kvaliteter som inte finns i vinet när det är ungt. Det är förstås en fråga om tycke och smak, men många viner får en annan karaktär i doft och smak efter några år i vinkällaren, en förändring som ofta är värd att vänta på. Doft- och smakupplevelsen blir helt enkelt större.
För det andra, för att se till att alltid ha viner hemma som man tycker om. Alla som planerat viktiga middagar med kort varsel vet att favoritvinerna inte alltid finns att köpa när de är som mest efterlängtade.
Men hans viktigaste råd är nog är att låta det ta tid. En vinkällare är dynamisk och tjänar på att byggas upp under en längre tid. Det är något att leva med som bidrar med både njutning och kunskap, och som förhöjer livskvaliteten.
”Ha inte för bråttom. Den vanligaste fallgropen är att man köper på sig för många flaskor på en gång och sedan hinner man inte dricka dem när de mognar samtidigt. Om du är beredd att lägga ner lite tid, så blir vinkällaren fantastisk”.