VAD VINVÄRLDEN TAR MED SIG FRÅN COP26 (publicerad i DI Weekend 26 november 2021)

 

”Fossil” och ”bla, bla, bla” blir de bäst ihågkomna orden från COP26-konferensen i Glasgow. ”Vin” och vinindustrins bidrag till klimatförändringarna, har inte varit i fokus, men är också en relevant fråga. Världens fem miljarder hektar jordbruk bidrar med ungefär 17 procent av växthusgasutsläppen. Av de fem miljarderna hektar är en tredjedel grödor, varav världens 7,4 miljoner hektar vinodlingar är en del.

The dusty South Indian vinyards of producer Grover Zampa not far from Bangalore.

Det finns värre klimatbovar än vin, men liksom i många andra odlingar, brukas jorden i vingårdar ofta intensivt med en enda gröda, jorden bearbetas med tunga maskiner, och många använder kemiska besprutningsmedel och konstgödsel. Dessutom leder vinernas förpackningar och transporter till stora klimatutsläpp.

Det är inte konstigt att klimatinitiativen nu duggar tätt i vindustrin. Ett av dem, International Wineries for Climate Action, IWCA, startades 2019 av spanska vinproducenten Familia Torres och kaliforniska producenten Jackson Family Wines. Strax före COP26 utökade organisationen antalet medlemmar till 24. De är utspridda över världen, från Cullen Wines i Australien och Ridge Vineyards i Kalifornien till Château Troplong Mondot i Bordeaux, Symington Family Estates i Portugal och Sula Vineyards i Indien. Medlemmarna förbinder sig att vara klimatneutrala till 2050, och fram till dess arbeta för att successivt minska klimatavtrycket i enlighet med FN:s initiativ, Race to Zero Campaign.

Miguel Torres Maczassek, femte generationen vinboss på Familia Torres, listar en rad tecken på att saker och ting håller på att gå åt skogen för världens vinodlingar. Dramatiska temperaturökningar, allt oftare förekommande torka, och en alltmer tidigarelagd skörd leder till förlust av frisk syra, förhöjd alkoholhalt och allt mindre fräscha aromer i vinerna.

Men vad kan då en vanlig vinbonde egentligen göra åt saken?

Det är Miguel Torres Maczasseks åsikt att vinindustrin kommit till en punkt när det inte längre räcker att odla ekologiskt. Det är inte tillräckligt för att komma till rätta med akuta problem som jorderosion, försämrad jordkvalitet och förlorad biologisk mångfald. Det måste till mer radikala åtgärder. Han tror starkt på att inte låta jorden ligga öppen, utan täcka med olika grödor för att behålla kolet i jorden och öka biologisk mångfald. Han tror också på, inspirerad av den afrikanske ekologen Allan Savory, att rädda utarmade jordar genom att flytta boskap från jordlott till jordlott. Familia Torres använder själva fårhjordar som får beta på de jordar som behöver mer näring och organiskt material.

Ett annat internationellt initiativ är Montreal-baserade Tasting Climate Change, vars senaste digitala konferens pågår 8–30 november 2021. Konferenserna ska fungera som en resurs för vinbranschen, media och privatpersoner nyfikna på hur klimatförändringarna påverkar vinvärlden. Men också en kunskapsbank för folk och företag som vill veta hur de ska agera för att bidra till positiva trender i framtidens vinkultur.

Grundare är den kanadensiska vinjournalisten och vinutbildaren Michelle Bouffard. Under konferenserna låter hon vinmakare, odlare och experter berätta om sina erfarenheter på områden som regenerativt jordbruk, vattenförvaltning, smart förpackningsdesign och arbete med inhemska, motståndskraftiga druvsorter.

Som med alla storslagna, internationella initiativ – såväl på COP26-nivå och i vinindustrin – är risken stor att det blir mycket snack och liten verkstad. Och sannolikt utförs de allra viktigaste handlingarna på gräsrotsnivå, hos helt vanliga vinbönder dagligdags över världen. Vinodlare och vinmakare som undviker metoder, tillsatser och traditioner som bidrar till att skada planeten och oss själva.

Bäst är det förstås om både de storvulna initiativen och alla enskilda vinbönder jobbar i samma riktning. Men dit är det förmodligen fortfarande en bit kvar.

 

Vin från stora, klimatengagerade vinproducenter

Reyneke Organic Shiraz Cabernet Sauvignon 2018, Sydafrika (nr 73625) 109 kronor: Rött vin på ekologiskt odlade druvor från olika håll i Sydafrika. Mest shiraz med en skvätt cabernet sauvignon.

Río Claro Reserva Carmenère 2020, Chile (nr 2301) 89 kronor: Mustigt, josigt och mycket smakrikt från Familia Torres odlingar i södra Chile.

Jackson Estate Camelot Highlands Chardonnay 2016, Kalifornien (nr 78107) 374 kronor: Klassisk kalifornisk chardonnay från Jackson Family Wines av druvor från Santa Maria Valley utanför Santa Barbara.