SNACKISARNA I VINVÄRLDEN 2021 (publicerad i DI Weekend 8 januari 2021)

2020 var omvälvande. Mycket talar för att även 2021 blir händelserikt. Det gäller förmodligen även i vinvärlden. Här kommer de största samtalsämnena.



Amerikansk skatt. 
Tar Joe Biden bort den 25-procentiga importskatten på franska, tyska och spanska viner som Donald Trump införde sent 2019? Förhoppningar finns, men den tillträdande presidenten har säkert annat högst på agendan. Kanske påverkar det också att Biden och Trump har den gemensam nämnaren att inte dricka alkohol?

Skatten vore inte så viktig, om det inte vore för att amerikanerna dricker mest vin i världen. Det leder till stora förluster för europeisk vinindustri, men även amerikanska vinhandlare drabbas. Enligt chefen för branschorganisationen för franska vinkooperativ, Anne Haller, har fransk vinindustri förlorat 500 miljoner euro på skatten hittills.

Näthandlandet. Alltfler svenskar köper vin direkt från nätvinhandlare som lockar med nischkunskap och flaskor som inte säljs på Systembolaget. Om handeln har en ljus framtid i Sverige, kanske avgörs 2021.

I oktober föll domen i Patent- och marknadsdomstolen mot en av aktörerna, Winefinder, som förbjuder dem ”vid vite att marknadsföra alkoholdrycker för försäljning och hemleverans till svenska konsumenter”. Winefinder har överklagat och inväntar besked om prövningstillstånd.

Alkohol på nätet står för några procent av marknaden. Men med tanke på näthandelsboomen under pandemin, kan även näthandeln med alkohol växa snabbt.

Gårdsbutikerna. Bryggerier säljer öl, vingårdar vin, cidertillverkare cider och destillerier sprit till besökare, det låter väl självklart? Nej, inte i Sverige. Producenterna får bara sälja dryck med upp till 3,5 procent alkohol. Förslag att tillåta gårdsförsäljning av dryck med högre alkoholhalt, har utretts av regeringen två gånger tidigare, och under 2021 är det dags igen.

Förespråkarna pekar på fler arbetstillfällen på landsbygden och ökad svensk livsmedelsproduktion och export. Motståndarna hävdar att de flesta producenter ligger i storstäderna, och att det är storföretag inom alkoholindustrin som ligger bakom lobbyingen och gynnas mest. En del tror inte att EU kommer tillåta Sverige att ha både detaljhandelsmonopol och gårdsförsäljning.

De heta årgångarna. Under 2021 kommer några riktiga stänkare till årgångar att börja säljas i Sverige. Årgångar av vin från olika vinområden som är de bästa på länge.

Från Tyskland släpps förträffliga årgången 2019 lös. Den kombinerar optimalt mogna druvor och härligt krispig, välstrukturerad syra i vinerna, att njuta av direkt eller lagra länge.

Från Bordeaux börjar årgång 2018 säljas, en årgång som inflytelserika vinsajten Wine-searcher kallar ”excellent (legendary)”.

Viner från Piemonte av årgång 2016 har redan fångat en hel vinvärlds fascination med unik kombination av stramhet, elegans och finstämd frukt. Fortfarande återstår cuvéer från bra producenterna att lanseras.

Australiensare används ord som ”pearler” och ”cracker of a year” för att beskriva årgång 2018, särskilt i delstaten South Australia med vindistrikt som Barossa Valley, McLaren Vale, Clare Valley och Coonawarra.

Och i Argentina, som dragits med en rad trista årgångar, kallas årgång 2018 för den bästa sedan 2013. Sikta på fruktstinna och mumsiga malbec-viner från distriktet Mendoza.

Migrerande druvor. Begreppet ”ädla druvor” har aldrig känts så gammaldags. Det finns inget ädelt med cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, chardonnay, sauvignon blanc och riesling om druvorna blir för mogna, syran i vinerna blir för låg eller får för mycket alkohol. Allt på grund av klimatförändringarna.

Under året kommer andra druvor ta plats på scenen. Många lokala, tidigare okända eller bortglömda, men också helt nya sorter framtagna för att tåla framtidens klimat och kräva mindre besprutning. Dessutom kommer välkända druvor migrera och importeras till helt nya områden och acklimatiseras på nya platser. Var beredd på överraskningar. Inget blir sig längre likt i druvornas värld.

Nyårslöften

  1. Beställa takeaway och matkassar från restaurang så ofta som möjligt. Ett litet sätt att stötta en krisande bransch och njuta på samma gång.
  2. Besöka så många nordiska dryckesproducenter som möjligt. För att hindra att pandemin raderar ut det momentum branschen fått upp under senare år.
  3. Genomför korta träningspass för doft- och smaksinnet varje dag. Forskning tyder på att doftträning förebygger hälsoproblem.