Monthly Archives: December 2021

DAGS FÖR EGEN VINKÄLLARE (publicerad i Di Weekend 6 augusti 2021)

Under pandemin har privatpersoner köpt på sig vin som kanske aldrig förr. Många som under vanliga omständigheter hade lagt pengarna på att äta och dricka på restaurang, har nu köpt vin att dricka hemma. Dessutom har en del viner som tidigare bara sålts till restauranger, blivit tillgängliga för privatkonsumenter. Aldrig förr har vinkällaren varit så folklig.

Olika experter har olika uppfattning om bästa sätt att bygga upp och underhålla vinkällaren, därför har jag bett tre svenska vinproffs berätta om sina bästa tips.

En av dem är Totte Steneby, välmeriterade sommelierer, tidigare vinansvarig på restaurang Portal i Stockholm och numera heltidsanställd expert på amerikanska vinauktionsfirman Zachys.

  1. Köp ett stort skåp. Du kommer köpa fler viner än du tror.
  2. Var inte rädd att prova nya viner, men samtidigt är det bra att köpa ganska säkra kort. För att få goda råd, lyssna på oss som kan!
  3. Drick inte vinerna för tidigt.
  4. Bäst är en källare där det alltid finns vin färdiga att dricka.
  5. Se vinerna som en investering.
  6. Tänk på vad du ska ha vinerna till redan när du köper. Varje flaska ska ha ett syfte, ett sammanhang och ett tillfälle att servera.

En annan framgångsrik sommelier är Anna Rönngren, vinklubbsansvarig hos importören Tryffelsvinet. Hon har tidigare varit lektor vid sommelierutbildningen på Örebro universitet, och vinansvarig på Winefinder och restaurang Frantzén.

  1. Köp helst en hel låda av varje vin eller i alla fall minst tre flaskor, aldrig bara en flaska. Med fler flaskor i källaren är det lättare att ta reda på när du själv tycker vinet mognat tillräckligt och smakar som bäst. Ett sätt är att öppna en flaska direkt vid köpet, och sedan en flaska om året för att testa hur utvecklat vinet blivit.
  2. Om syftet är att sälja flaskorna vidare, finns det en poäng med att köpa viner från erkänt goda årgångar. De är lättare att sälja. Om vinerna är för konsumtion, är årgången mindre viktig. Ett exempel är årgång 2017 i Bordeaux, som egentligen är mycket bra, men inte har sålt lika bra som hyllade årgången 2018.
  3. Lägg upp en strategi för att tillföra lika många viner till källaren som du tar ut. Om du vill dricka en flaska i veckan ska du alltså lägga ner 52 flaskor om året eller 520 flaskor på tio år.

Johan Magnusson driver vinkällaren Magnusson Fine Wine i Stockholm och är aktuell i höst med nyutgåvan av boken Konsten att bygga en vinkällare med bland annat 30 nedslag hos olika vinsamlare.

När jag talade med honom förra sommaren, i början av pandemin, var hans intryck att folk plockade ut flaskor från vinkällaren betydligt oftare än tidigare. Den utvecklingen har fortsatt. Fler viner från kundernas vinkällare korkas upp, men det fylls också på med fler flaskor än innan pandemin.

För Johan Magnusson finns framför allt två anledningarna att skaffa sig en vinkällare. För det första, för att lagra fram kvaliteter som inte finns i vinet när det är ungt. Det är förstås en fråga om tycke och smak, men många viner får en annan karaktär i doft och smak efter några år i vinkällaren, en förändring som ofta är värd att vänta på. Doft- och smakupplevelsen blir helt enkelt större.

För det andra, för att se till att alltid ha viner hemma som man tycker om. Alla som planerat viktiga middagar med kort varsel vet att favoritvinerna inte alltid finns att köpa när de är som mest efterlängtade.

Men hans viktigaste råd är nog är att låta det ta tid. En vinkällare är dynamisk och tjänar på att byggas upp under en längre tid. Det är något att leva med som bidrar med både njutning och kunskap, och som förhöjer livskvaliteten.

”Ha inte för bråttom. Den vanligaste fallgropen är att man köper på sig för många flaskor på en gång och sedan hinner man inte dricka dem när de mognar samtidigt. Om du är beredd att lägga ner lite tid, så blir vinkällaren fantastisk”.

VAD VINVÄRLDEN TAR MED SIG FRÅN COP26 (publicerad i DI Weekend 26 november 2021)

 

”Fossil” och ”bla, bla, bla” blir de bäst ihågkomna orden från COP26-konferensen i Glasgow. ”Vin” och vinindustrins bidrag till klimatförändringarna, har inte varit i fokus, men är också en relevant fråga. Världens fem miljarder hektar jordbruk bidrar med ungefär 17 procent av växthusgasutsläppen. Av de fem miljarderna hektar är en tredjedel grödor, varav världens 7,4 miljoner hektar vinodlingar är en del.

The dusty South Indian vinyards of producer Grover Zampa not far from Bangalore.

Det finns värre klimatbovar än vin, men liksom i många andra odlingar, brukas jorden i vingårdar ofta intensivt med en enda gröda, jorden bearbetas med tunga maskiner, och många använder kemiska besprutningsmedel och konstgödsel. Dessutom leder vinernas förpackningar och transporter till stora klimatutsläpp.

Det är inte konstigt att klimatinitiativen nu duggar tätt i vindustrin. Ett av dem, International Wineries for Climate Action, IWCA, startades 2019 av spanska vinproducenten Familia Torres och kaliforniska producenten Jackson Family Wines. Strax före COP26 utökade organisationen antalet medlemmar till 24. De är utspridda över världen, från Cullen Wines i Australien och Ridge Vineyards i Kalifornien till Château Troplong Mondot i Bordeaux, Symington Family Estates i Portugal och Sula Vineyards i Indien. Medlemmarna förbinder sig att vara klimatneutrala till 2050, och fram till dess arbeta för att successivt minska klimatavtrycket i enlighet med FN:s initiativ, Race to Zero Campaign.

Miguel Torres Maczassek, femte generationen vinboss på Familia Torres, listar en rad tecken på att saker och ting håller på att gå åt skogen för världens vinodlingar. Dramatiska temperaturökningar, allt oftare förekommande torka, och en alltmer tidigarelagd skörd leder till förlust av frisk syra, förhöjd alkoholhalt och allt mindre fräscha aromer i vinerna.

Men vad kan då en vanlig vinbonde egentligen göra åt saken?

Det är Miguel Torres Maczasseks åsikt att vinindustrin kommit till en punkt när det inte längre räcker att odla ekologiskt. Det är inte tillräckligt för att komma till rätta med akuta problem som jorderosion, försämrad jordkvalitet och förlorad biologisk mångfald. Det måste till mer radikala åtgärder. Han tror starkt på att inte låta jorden ligga öppen, utan täcka med olika grödor för att behålla kolet i jorden och öka biologisk mångfald. Han tror också på, inspirerad av den afrikanske ekologen Allan Savory, att rädda utarmade jordar genom att flytta boskap från jordlott till jordlott. Familia Torres använder själva fårhjordar som får beta på de jordar som behöver mer näring och organiskt material.

Ett annat internationellt initiativ är Montreal-baserade Tasting Climate Change, vars senaste digitala konferens pågår 8–30 november 2021. Konferenserna ska fungera som en resurs för vinbranschen, media och privatpersoner nyfikna på hur klimatförändringarna påverkar vinvärlden. Men också en kunskapsbank för folk och företag som vill veta hur de ska agera för att bidra till positiva trender i framtidens vinkultur.

Grundare är den kanadensiska vinjournalisten och vinutbildaren Michelle Bouffard. Under konferenserna låter hon vinmakare, odlare och experter berätta om sina erfarenheter på områden som regenerativt jordbruk, vattenförvaltning, smart förpackningsdesign och arbete med inhemska, motståndskraftiga druvsorter.

Som med alla storslagna, internationella initiativ – såväl på COP26-nivå och i vinindustrin – är risken stor att det blir mycket snack och liten verkstad. Och sannolikt utförs de allra viktigaste handlingarna på gräsrotsnivå, hos helt vanliga vinbönder dagligdags över världen. Vinodlare och vinmakare som undviker metoder, tillsatser och traditioner som bidrar till att skada planeten och oss själva.

Bäst är det förstås om både de storvulna initiativen och alla enskilda vinbönder jobbar i samma riktning. Men dit är det förmodligen fortfarande en bit kvar.

 

Vin från stora, klimatengagerade vinproducenter

Reyneke Organic Shiraz Cabernet Sauvignon 2018, Sydafrika (nr 73625) 109 kronor: Rött vin på ekologiskt odlade druvor från olika håll i Sydafrika. Mest shiraz med en skvätt cabernet sauvignon.

Río Claro Reserva Carmenère 2020, Chile (nr 2301) 89 kronor: Mustigt, josigt och mycket smakrikt från Familia Torres odlingar i södra Chile.

Jackson Estate Camelot Highlands Chardonnay 2016, Kalifornien (nr 78107) 374 kronor: Klassisk kalifornisk chardonnay från Jackson Family Wines av druvor från Santa Maria Valley utanför Santa Barbara.

 

SNACKISARNA I VINVÄRLDEN 2021 (publicerad i DI Weekend 8 januari 2021)

2020 var omvälvande. Mycket talar för att även 2021 blir händelserikt. Det gäller förmodligen även i vinvärlden. Här kommer de största samtalsämnena.



Amerikansk skatt. 
Tar Joe Biden bort den 25-procentiga importskatten på franska, tyska och spanska viner som Donald Trump införde sent 2019? Förhoppningar finns, men den tillträdande presidenten har säkert annat högst på agendan. Kanske påverkar det också att Biden och Trump har den gemensam nämnaren att inte dricka alkohol?

Skatten vore inte så viktig, om det inte vore för att amerikanerna dricker mest vin i världen. Det leder till stora förluster för europeisk vinindustri, men även amerikanska vinhandlare drabbas. Enligt chefen för branschorganisationen för franska vinkooperativ, Anne Haller, har fransk vinindustri förlorat 500 miljoner euro på skatten hittills.

Näthandlandet. Alltfler svenskar köper vin direkt från nätvinhandlare som lockar med nischkunskap och flaskor som inte säljs på Systembolaget. Om handeln har en ljus framtid i Sverige, kanske avgörs 2021.

I oktober föll domen i Patent- och marknadsdomstolen mot en av aktörerna, Winefinder, som förbjuder dem ”vid vite att marknadsföra alkoholdrycker för försäljning och hemleverans till svenska konsumenter”. Winefinder har överklagat och inväntar besked om prövningstillstånd.

Alkohol på nätet står för några procent av marknaden. Men med tanke på näthandelsboomen under pandemin, kan även näthandeln med alkohol växa snabbt.

Gårdsbutikerna. Bryggerier säljer öl, vingårdar vin, cidertillverkare cider och destillerier sprit till besökare, det låter väl självklart? Nej, inte i Sverige. Producenterna får bara sälja dryck med upp till 3,5 procent alkohol. Förslag att tillåta gårdsförsäljning av dryck med högre alkoholhalt, har utretts av regeringen två gånger tidigare, och under 2021 är det dags igen.

Förespråkarna pekar på fler arbetstillfällen på landsbygden och ökad svensk livsmedelsproduktion och export. Motståndarna hävdar att de flesta producenter ligger i storstäderna, och att det är storföretag inom alkoholindustrin som ligger bakom lobbyingen och gynnas mest. En del tror inte att EU kommer tillåta Sverige att ha både detaljhandelsmonopol och gårdsförsäljning.

De heta årgångarna. Under 2021 kommer några riktiga stänkare till årgångar att börja säljas i Sverige. Årgångar av vin från olika vinområden som är de bästa på länge.

Från Tyskland släpps förträffliga årgången 2019 lös. Den kombinerar optimalt mogna druvor och härligt krispig, välstrukturerad syra i vinerna, att njuta av direkt eller lagra länge.

Från Bordeaux börjar årgång 2018 säljas, en årgång som inflytelserika vinsajten Wine-searcher kallar ”excellent (legendary)”.

Viner från Piemonte av årgång 2016 har redan fångat en hel vinvärlds fascination med unik kombination av stramhet, elegans och finstämd frukt. Fortfarande återstår cuvéer från bra producenterna att lanseras.

Australiensare används ord som ”pearler” och ”cracker of a year” för att beskriva årgång 2018, särskilt i delstaten South Australia med vindistrikt som Barossa Valley, McLaren Vale, Clare Valley och Coonawarra.

Och i Argentina, som dragits med en rad trista årgångar, kallas årgång 2018 för den bästa sedan 2013. Sikta på fruktstinna och mumsiga malbec-viner från distriktet Mendoza.

Migrerande druvor. Begreppet ”ädla druvor” har aldrig känts så gammaldags. Det finns inget ädelt med cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, chardonnay, sauvignon blanc och riesling om druvorna blir för mogna, syran i vinerna blir för låg eller får för mycket alkohol. Allt på grund av klimatförändringarna.

Under året kommer andra druvor ta plats på scenen. Många lokala, tidigare okända eller bortglömda, men också helt nya sorter framtagna för att tåla framtidens klimat och kräva mindre besprutning. Dessutom kommer välkända druvor migrera och importeras till helt nya områden och acklimatiseras på nya platser. Var beredd på överraskningar. Inget blir sig längre likt i druvornas värld.

Nyårslöften

  1. Beställa takeaway och matkassar från restaurang så ofta som möjligt. Ett litet sätt att stötta en krisande bransch och njuta på samma gång.
  2. Besöka så många nordiska dryckesproducenter som möjligt. För att hindra att pandemin raderar ut det momentum branschen fått upp under senare år.
  3. Genomför korta träningspass för doft- och smaksinnet varje dag. Forskning tyder på att doftträning förebygger hälsoproblem.

UPPTÄCK VÄRLDEN GENOM VINLÅDORNA (publicerad i DI Weekend 31 januari 2020)

Ett sätt att upptäcka nya viner, druvor och distrikt, är att beställa blandade lådor som vinimportören själv plockat ihop. Vinlådor eller blandlådor, som de brukar kallas, finns att beställa från Systembolaget, men det gäller att veta vad de heter för att hitta. En del importörer lanserar nya lådor många gånger om året, andra bara någon gång då och då.

Fördelen är inte bara att få upp ögonen för vin du kanske annars skulle ha missat, det är också ett sätt att lära känna en vinimportör. För ofta är lådan ett sätt för dem att visa upp sig från sin starkaste sida. Som importören Wine Waves, skicklig på vad de kallar ”det andra Europa”, viner från Central- och Östeuropa, som annars är svåra att hitta. Eller Wine Rebels, specialister på en ny generation vinbönder i Sydafrika.

Om det känns jobbigt att kånka hem en hel kartong, har Systembolaget nu lovat att snart börja med hemleveranser över hela Sverige, inte bara de län där den servicen finns idag. Och en del av importörerna tar emot beställning på sina hemsidor och levererar lådorna med hjälp av egna budfirmor, vid sidan av Systembolaget. Men mycket få av dem verkar över hela landet.

Importfirman Vin & Natur släpper regelbundet nya vinlådor i Systembolagets beställningssortiment. En är Calcarius 1 (nr 77369) för 777 kronor, med tre viner på enlitersflaskor från den italienska klacken, i en betydligt lättare och saftigare stil än de flesta är vana vid därifrån. Vinet ”Orange” är gjort på druvan falanghina och med lång skalkontakt, vilket ger stor fruktighet men också en hel del struktur och kärvhet. Vinet ”Rosa” är ett rödvin på snabbt pressade negroamaro-druvor, även det med stor fruktighet som främsta kännetecken. Även ”Rosso” är gjort på samma druva men skalen har fått ligga längre med druvmusten för att släppa ifrån sig färg och smak.

En annan importfirma som också släpper vinlådor då och då är Terrific Wines. Den senaste, Terrific Wines Club Höst 2019 (nr 79253) för 900 kronor innehåller två flaskor Les Sorts Blanc 2018 från spanska Montsant med perfekt balanserad, rostad fatkaraktär; två flaskor röd Kloof Street Rouge 2017 från utmärkta, sydafrikanska producenten Mullineux; och två flaskor kryddigt, ekologiskt rödvin från Domaine la Millière i Côte du Rhône.

Importören Pompette tar emot beställningar på sin hemsida och ordnar leverans via budfirma. En av deras lådor innehåller sex viner från Olga Raffault i Chinon i Loiredalen för 1170 kronor. Brittiska Financial Times vinkrönikör Jancis Robinson har utnämnt just vinerna från Chinon till några av de mest prisvärda och oväntat lagringståliga i vinvärlden. Ett av vinerna hon talar om, finns med i lådan, Les Picasses från 2014. Det ingår också fyra mer fruktdrivna röda viner från årgång 2017. Ett tips är att dricka upp 2017:orna men lägga undan Les Picasses 2014 några år.

Samma importör, Pompette, säljer även en låda med sex olika viner, tre vita och tre röda för 1230 kronor, från producenten Jérome Arnoux i Jurabergen. Ett av de vita i den för Juraområdet så typiska lite oxiderade stilen som påminner om finosherry, ett annat vitt gjort helt utan oxidation med fullmatat med frisk frukt. Ett saftigt rött på druvan trousseau, finns också med i lådan, liksom en pinot noir med stil och elegans. Alla är lättillgängliga, men har samtidigt en egen, tydlig profil.

Wine Mechanics är ett av Sveriges mest spännande vinprojekt. De skördar druvor i Europa, kör i kyltransport till Göteborgs hamn och gör vinet där. Enstaka viner finns på Systembolaget men det går även att beställa en blandlåda, antingen hos Systembolaget – Presentlåda II (77756) för 1650 kronor – eller nätvinhandlaren Winefinder, där lådan heter Goa Buteljer från Göteborg #2 för 1896 kronor. Båda med personliga orange vinet Skinny Love på riesling, knastertorra Gimme, Gimme, Gimme Riesling från Pfalz och det kryddiga, saftiga Wine Mechanics Syrah 2018. Winefinders låda är dock ensam om Inní mer syngur hvitleysingur Syrah 2018 gjort helt utan tillsats av svavel, och smakar som att ta en stor näve helt mogna druvor och mosa in i munnen med kraft.

 Tre importörer bra på blandlådor

  •  TM Kvalitetsviner: Erbjuder kunderna att själva sätta ihop vinlådor med eget urval viner från firmans ekologiska och biodynamiska sortiment.
  • Brix: Importör med för närvarande två olika vinlådor i sortimentet, en med vin från Maconnais i södra Bourgogne och en från västra Piemonte.
  • Caviste: Trotjänaren i branschen som lanserar vinlådor någon gång i månaden från små, franska producenter.

 

SÅ DRABBAS AUSTRALIENS VINER AV SKOGSBRÄNDERNA (publicerad i DI Weekend 17 januari 2020)

När det känns svårt att på avstånd riktigt förstå vidden av naturkatastrofer, hjälper det att ta till jämförande fakta. De pågående skogsbränderna i Australien omfattar 4 856 000 hektar, utspridda över alla åtta delstater. Den största skogsbranden hittills i Kaliforniens historia – Mendocino Complex Fire 2018 – upptog 186 000 hektar. Och skogsbranden i svenska Västmanland 2014 täckte 13 800 hektar skog.

Skogsbränder tillhör visserligen vanligheterna i Australien, men de som pågår just nu är störst någonsin och säsongen har bara börjat. Dessutom råder värmrekord. Enligt australiska Bureau of Meteorology var förra året varmast någonsin. Och på vissa ställen är temperaturen nu uppe i nästan 50 grader.

För tillfället handlar det främst om att rädda människoliv, den unika faunan och byggnader. Historier och bilder från eldhärjade områden är mycket starka. Men effekter på jordbruk och vinodlingar är och kommer bli mycket kännbara. På en del vinegendomar har byggnader och odlingarna helt gått upp i rök. På andra håll kommer rökskadade druvor påverka vinernas karaktär.

”Perioden då risken är störst för rök- och solskador på druvorna, börjar inte förrän i slutet av januari, i samband med att druvorna börjar mogna,” säger Tony Battaglene, VD på organisationen Australian Grape & Wine. ”Röken från skogsbränderna penetrerar druvskalen när de mognar, och ger vinet en obehagligt rökig karaktär.”

Värst drabbat just nu är Adelaide Hills, med egendomar som Penfolds Magill Estate, Henschke, The Lane Vineyards, Bird in Hand, Deviation Road, Murdoch Hills och Shaw & Smith. Enligt Tony Battaglene har bränderna förstört 1 100 hektar av områdets 3 300 hektar vinodlingar, en tredjedel av skörden, motsvarande ett värde av 188 miljoner kronor eller 794 000 lådor vin. Förhoppningen är att de förstörda vingårdarna ska återskapas, men det gäller att odlarna har råd.

Inledningstexten på Tilbrook Estates hemsida talar sitt tydliga språk: ”On Friday 20th December the Cudlee Creek bushfire swept through our property destroying 21 years of hard work. The winery, all the wine stock, 90 percent of the vineyard, all of the farm, all of the sheds. Our beautiful dream of an eco haven has been destroyed. But we will rebuild, replant and get back on track! We need your help to get us there. Our insurance will cover the physical items, but it’s going to take months if not years to get there. We have lost our livelihood, we have no wine or grapes so we have no income. We need your help to let us pay our mortgage and other outgoings. Please give generously and please share on your social media pages. Thank you!”

På andra håll ser utmaningarna annorlunda ut:

”I regioner som Hunter Valley, där druvorna börjar mogna i början av januari, och som är omgärdade av skogsbränder, är effekterna av röksmaken sannolikt mycket stor,” säger Tony Baggaglene. ”Tidiga tester visar att druvornas kvalitet är allvarligt påverkade.”

Eftersom brandssäsongen bara börjat, hänger hotet kvar. Bränder härjar i Tasmanien, även om inga skador är inrapporterade från vinindustrin. Där befaras vinturismen ta skada, och många små familjeägda vingårdar är beroende av förbipasserande turister.

I Queensland beräknas produktionen ligga på en bråkdel av den normala, efter torka och vattenbrist. Och i Victoria kommer stora vindistrikt som Gippsland, Rutherglen, King Valley och Beechworth, hotas av bränder den närmaste tiden.

Det går att donera pengar till katastrofhjälp via lokala brandmyndigheter, välgörenhetsorganisationer, Världsnaturfonden och Röda korset. Även enskilda vingårdar, som Tilbrook Estate, har gjort det möjligt att donera direkt till dem. Kanske är ytterligare ett sätt att hjälpa vindistrikten att köpa deras viner.

Just nu talas det mest om bränder i Australien, men skogsbränder och vin som tar smak av rök är ett problem även i USA, Sydafrika, Chile, Kanada, Grekland, Frankrike, Spanien, Portugal och Nya Zeeland.

”Budskapet till våra konsumenter är att trots de katastrofala bilderna, är vi fortfarande ”open for business”, och många delar av Australien är opåverkade och välkomnar turister. Vi är beroende av att människor köper våra viner, och vi kommer tillbaka starkare än någonsin!”.

Små producenter i Adelaide Hills som inte finns på Systembolaget:

Gentle Folk Wines: Josiga och aromatiska ”non-intervention”-viner som kan privatimporteras via Byracka Vin i Malmö.

Lucy Margaux Farm: Eleganta, mycket fruktiga viner utan svaveltillsats. Finns hos nätvinhandlaren www.drinksco.se.

The Other Right: Ovanligt elegant och aromatisk shiraz, ”Love Potion”, och lättklunkad Petnat, ”Bright Young Pink”. Privatimport via Byracka Vin.

HOW TO TREAT FELLOW ANIMALS (previously published in Icon Magazine, fall 2021)

Regardless if you eat meat or not, you should probably be concerned about how animals are treated. For inspiration on how to think about this issue, it might or might not be a good idea to listen to author Will Self, philosopher Christine Korsgaard, journalist George Monbiot, restaurant critic AA Gill, author Jonathan Safran Foer, philosopher Peter Singer and writer Louise Gray.  

ICON-2103-A-047-00